Litiumioniakkujen turvallinen käsittely

Tärkeää tietoa litiumioniakuista ja niiden käsittelystä

Tuskin mikään muu tekniikkatrendi on menestynyt yhtä vahvasti viime vuosina kuin yhä tehokkaampien litiumperäisten virtalähteiden kehitys. Litiumioniparistot ja -akut ovat hallinneet markkinoita jo noin 30 vuoden ajan, ja niitä asennetaan yhä useampiin tuotteisiin ja laitteisiin.

Litiumioniparistot ja -akut vaikuttavat harmittomilta, mutta niihin liittyy myös turvallisuusriskejä, jotka usein aliarvioidaan. Suuren energiatiheyden takia ne voivat tietyissä olosuhteissa syttyä yllättäen tai tulla epävakaiksi ja räjähtää niiden kuumetessa. Teknisen vian tai akun toimintahäiriön yhteydessä sillä voi olla vakavia seurauksia ihmisille, yrityksen tiloille ja ympäristölle.

Litiumioniakkujen turvallinen käsittely
 Litiumioniakun voi löytää puutarhalaitteista, sähkötyökaluista, käsiskannereista, sähköpyöristä, radiopuhelimista tai sähkökäyttöisistä golfkärryistä.

Litiumioniakun voi löytää puutarhalaitteista, sähkötyökaluista, käsiskannereista, sähköpyöristä, radiopuhelimista tai sähkökäyttöisistä golfkärryistä.

► MIKÄ on litiumioniakku?

Litiumioniakut ovat niin kutsuttuja elektrokemikaalisia virtalähteitä ja saavuttavat suuren energiatiheyden, eli ne tallentavat pienemmällä painolla ja koolla suuremman energiamäärän kuin aikaisemmat akut.

Akkuelektrodit (anodi ja katodi) ja elektrolyytit sisältävät litiumioneja. Yksittäisen akkusolun tavanomainen jännite on noin 3,6 V.

 

► MISSÄ litiumioniakkuja käytetään?

Litiumioniakkuja käytetään laajalti ja niitä näkee erittäin usein työ- ja yksityiselämässä. Näitä akkuja käytetään koti- ja puutarhalaitteissa, sähköpyörissä, sähköpotkulaudoissa tai radiolaitteissa. Lisäksi niitä näkee myös käsiskannereissa, sähkötyökaluissa, kameroissa, kannettavissa tietokoneissa tai sähkökäyttöisissä golfkärryissä. Vaikka kyseiset laitteet eli akut ovat pieniä, akkuvauriolla voi olla vakavia seurauksia. Tämän vuoksi tiedostava ja huolellinen käsittely käytön aikana on erityisen tärkeää.

► MIKSI litiumioniakut voivat olla niin vaarallisia?

MIKSI litiumioniakut voivat olla niin vaarallisia?

Litiumioniakkujen suuren energiatiheyden ja lisääntyvän käytön takia myös tulipaloriski kasvaa.

Tyypillinen litiumioniakkuun liittyvä vahinkotapaus on akun syttyminen itsestään teknisen vian (esim. epäasianmukaisen lataamisen) tai mekaanisen vaikutuksen (esim. iskun tai putoamisen) tai lämpökuormituksen takia. Vaurioituneesta akusta voi aiheutua räjähtävä leimahdus ja siitä voi vuotaa myrkyllisiä kaasuja, jotka aiheuttavat suuren riskin työntekijöille, yrityksen tiloille ja ympäristölle. Suuret taloudelliset menetykset ja tuotantokatkokset voivat olla tämän seurauksia yrittäjälle.

Koska litiumioniakkujen palot ovat vaikeita sammuttaa ja vesi toimii vain viilennyskeinona, akkujen varastoinnissa ja latauksessa on noudatettava korkeinta mahdollista turvallisuutta.

Aktiivisessa varastoinnissa litiumioniakut ladataan laturin avulla. Latauksen aikana lämpö kohoaa. Kun lämpö muuttuu kuumuudeksi, vaurioituneen litiumioniakun, vaurioituneen laturin tai kaapelin tapauksessa siitä voi syntyä tulipalo. Suurempi riskitekijä on litiumioniakun niin kutsuttu “thermal runaway” eli lämpökarkaaminen, esimerkiksi sisäisestä oikosulusta johtuen. Tämän seurauksena on räjähtävä palaminen. 
Kohtalokasta akkupalossa: Litiumioniakun kohdalla voi käydä niin, että se syttyy myöhemmin uudelleen, vaikka palo olisi jo sammutettu. Tämä johtuu jäännösenergiasta.

►Mitä ohjeita on noudatettava varastoinnissa ja käytössä?

Mitä ohjeita on noudatettava varastoinnissa ja käytössä?

Toistaiseksi ei ole olemassa virallisia ohjeita litiumioniakkujen varastointiin ja käyttöönottoon. On jokaisen yrityksen vastuulla päättää, mitkä varotoimet ovat tarpeen. On suositeltavaa laatia yksilöllinen varaston turvallisuussuunnitelma yhteistyössä esimerkiksi vakuutusyhtiön tai palokunnan kanssa. Vaarallisten aineiden varastoinnin ja käsittelyn pitkäaikaisena asiantuntijana olemme tietysti mielellämme tukenanne. Keskustelkaa kanssamme!

VdS (Der Verband der Schadensversicherer) on julkaissut esitteen 3101, jossa annetaan neuvoja vahinkojen ennaltaehkäisyyn litiumakkujen käyttöönotossa tuotanto- ja varastointialoilla.

 

► Vinkkejä litiumioniakkujen palo- tai räjähdysriskin pienentämiseksi

Vinkkejä litiumioniakkujen palo- tai räjähdysriskin pienentämiseksi
  • Valmistajan ohjeiden noudattaminen
    • Lukekaa valmistajan ohjeet turvalliseen varastointiin ja käsittelyyn
  • Lämpökuormituksen välttäminen
    • Suojaa akku suoralta auringonvalolta: Litiumioniakuille sopiva lämpötila on 10–25 °C
    • Ladatkaa aina akkunne paloturvallisessa ympäristössä, jossa on riittävä ilmanvaihto (huoneenlämpö), jossa ei ole riskiä ylikuumenemiselle
    • Välttäkää palavien materiaalien säilytystä akkujen välittömässä läheisyydessä
Vinkkejä litiumioniakkujen palo- tai räjähdysriskin pienentämiseksi
  • Vaurioiden välttäminen
    • Suojatkaa akkujanne mekaanisilta vaikutuksilta, kuten iskuilta ja putoamisilta
    • Tarkkailkaa akkujanne mahdollisten vaurioiden varalta älkääkä ladatko vaurioituneita akkuja. Varoitusmerkkejä ovat esimerkiksi epämuodostumat, värjäytymät, polttojäljet, palaneen käry tai kuumeneminen ilman aikaisempaa käyttöä
  • Sertifioitujen tai alkuperäisten latureiden käyttäminen
    • Ladatkaa akkunne vain sertifioiduilla latureilla tai käyttäkää valmistajien latureita ja suosituksia
    • Käyttäkää laitteissanne vain alkuperäisiä akkuja, koska halvempiin akkuihin liittyy vielä suurempi turvallisuusriski
  • Älkää ladatko koskaan kertakäyttöisiä akkuja
  • Älkää purkako tai muokatko litiumioniakkuja

 

► Suosituksemme

Suosittelemme litiumioniakkujen turvalliseen varastointiin ja lataukseen paloturvallisessa ympäristössä asecosin paloturvallista ION-LINE-akkukaappia
Tämä kaappimalli on suunniteltu erityisesti litiumioniakkujen varastointiin ja lataukseen ja se tarjoaa sertifioidun palosuojan 90 minuutin palonkestävyydellä sisältä ulospäin ja ulkoa sisäänpäin.

Tämä estää kaapin ulkopuolisen palon vaikutuksen kaapissa oleviin akkuihin sekä kaappiin varastoitujen litiumioniakkujen aiheuttamien palojen leviämisen ympäristöön. Tämä turvakonsepti antaa työntekijöillenne ja pelastuslaitokselle arvokasta lisäaikaa tilojen evakuoimiseksi ja palon saamiseksi hallintaan. 

 

► Asiantuntijan vinkit

Älkää varastoiko selkeästi vaurioituneita litiumioniakkuja rakennuksen sisällä. Hävittäkää ne välittömästi tarkoitukseen sopivaan, kuljetukseen hyväksyttyyn jätesäiliöön rakennuksen ulkopuolella.

BATTERY STORE- ja BATTERY STORE PRO -mallit soveltuvat litiumioniakkujen passiiviseen varastointiin. Aktiiviseen varastointiin soveltuvat puolestaan BATTERY CHARGE- ja BATTERY CHARGE PRO -mallit.

BATTERY STORE PRO-, BATTERY CHARGE- ja BATTERY CHARGE PRO -mallit on varusteltu savuhälyttimellä sekä ulkoisella hälytysyhteydellä ja hälytyksen siirrolla/aktivoinnilla jatkuvasti miehitetyn rakennusohjaustekniikan avulla.

BATTERY STORE PRO- ja BATTERY CHARGE PRO -sarjan kaapeissa on lisäksi kolmiportainen varoitus-/palonestojärjestelmä. 

► Tämä tarkoittaa: Täydellistä suojaa varastointiin ja erityisesti valvomattomaan lataukseen

► Litiumioniparistojen ja akkujen kunnollinen hävittäminen

Joka toinen litiumioniparisto ja -akku päätyy virheellisesti kotitalous- eli sekajätteeseen. Virheellisesti hävitetyt paristot ja akut lisäävät paloriskiä.

Paristolaki (BattG) säätelee muun muassa sitä, kuinka valmistajat, maahantuojat, viejät, myyjät ja myös käyttäjät voivat hävittää käytetyt paristot ja akut. Täten jokaisella käyttäjällä on velvollisuus hävittää käytetyt paristot ja akut erikseen niille tarkoitettuihin keräyspisteisiin. Niitä löytyy kaikkialta, missä myydään paristoja ja akkuja.

Suuremmat litiumioniakut, esimerkiksi sähköpyörien ja työkalujen akut, lasketaan teollisuusakuiksi, joten ne voi palauttaa maksutta jakelijalle. Osittain nämä akut voi myös hävittää kierrätyskeskukseen. Kysykää tarkempia tietoja paikallisesta kierrätyskeskuksestanne.